Kop

Welkom

Route Toeristische informatie Natuur Winkelen Overnachten Kunst en cultuur Contact
 
 

De 'route'

Het Gouden Pad is niet zo maar een zelf bedachte of samengestelde route. De verhoogde zandrug die zich door het gebied Duurswold slingert is ontstaan in de ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden.

Op deze natuurlijke verhoging in het landschap, hoofdzakelijk bestaande uit keileem en rotsblokken die door het ijs werden opgestuwd, werden al vroeg nederzettingen gebouwd. Hier was men betrekkelijk veilig voor het water wat regelmatig het land binnenstroomde, er waren destijds immers nog geen dijken...

De lager gelegen gebieden aan ze zijden van de zandrug bestonden uit moerassen, veenbossen, poelen en meertjes. Na ontginning van het veen is dit gebied vooral gebruikt als landbouwgebied. Tegenwoordig zijn en worden grote delen weer teruggegeven aan de natuur, waarbij ook het water weer een grote rol speelt.

Ook in het huidige landschap is de ligging van de zandrug nog goed waarneembaar. Vanaf de stad Groningen loopt het zgn. 'Groene Lint van Slochteren' in de richting van Appingedam en Delfzijl. Deze aaneenschakeling van dorpen, in een verder open en groen gebied, vormt de basis van de route van Het Gouden Pad.

De route kan op allerlei manieren worden afgelegd; lopen, fietsen, met de auto en zelfs met het openbaar vervoer! Onderweg vindt u naast bezienswaardigheden, musea en vrijetijdsbestedingen ook diverse horeca-faciliteiten en overnachtingsmogelijkheden. Het gebied nodigt u uit voor een meerdaags verblijf!

Steden en dorpen langs de route van 'Het Gouden Pad':

Groningen
Middelbert
Engelbert
Harkstede
Scharmer
Kolham
Froombosch
Slochteren
Schildwolde
Hellum
Siddeburen
Steendam
Appingedam
Delfzijl
Farmsum
Heveskes
Meedhuizen
Tjuchem

U kunt hier een indicatieve kaart van 'Het Gouden Pad' downloaden.

(Wijzigingen voorbehouden, updates zijn regelmatig mogelijk.)

 

 
 
© 2013 - 2015 Het Gouden Pad • Ontwerp: TJO
Stichting Cultureel Slochteren Belevenis Collectief, Delfzijl VVV Slochteren