Kop

Welkom

Route Toeristische informatie Natuur Winkelen Overnachten Kunst en cultuur Contact
 
 

Natuur

Het Duurswold was in vroegere dagen eigenlijk één groot natuurgebied, bestaande uit moerassen, veenbosjes en vele poelen en meertjes. Hierdoor was het een vrijwel ondoordringbaar landschap met vele gevaren en een grote kans om te verdwalen.

Op de zandrug vindt men naast de historische monumenten ook unieke tuinen en parkbossen. Door de zandrijke ondergrond is hier een zeer gevarieerde vegetatie mogelijk en groeiden er altijd al veel bomen. Onderweg komt u een aantal bijzondere voorbeelden tegen waaronder het Kolhamsterbos, het parkbos van het landgoed Fraeylemaborg en tegenwoordig ook diverse nieuwe dorpsrandparken.

Op veel plekken is het aan te raden om 'het pad' even te verlaten voor een verrassend uitstapje. Het voormalige moeras en watergebied is op sommige plekken opnieuw te beleven. In de omgeving van het dorp Woudbloem lopen de riviertjes de Scharmer Ae en de Slochter Ae, beide restanten van de oude rivier de Fivel. Ontdek het Groninger Ommeland ook eens vanaf het water tijdens een niet te vergeten boottocht!

Van alle meren die het gebied vroeger kende zijn er niet veel overgebleven. Het bekendste meer van Duurswold is het Schildmeer bij Steendam. Naast watersport en recreatie biedt de omgeving ook een aantal fraaie natuurgebieden zoals Tetjehorn en het nieuwe Dannemeer. Alleen al voor de fantastische zonsondergangen zou u hier elke dag terug willen komen...

Kijk onder het hoofdstuk 'Toeristische informatie' voor een verwijzing naar de uitgebreide overzichten van de lokale VVV kantoren.

 

 
 
© 2013 - 2015 Het Gouden Pad • Ontwerp: TJO
Stichting Cultureel Slochteren Belevenis Collectief, Delfzijl VVV Slochteren